Juurdepääsuvõrk

Eesti Andmesidevõrk ehitab lõpptarbijatele välja valguskaablil põhinevaid juurdepääsuvõrke, millega liitujad saavad kasutada ülikiiret ja töökindlat internetiühendust ning sellega seotud teenuseid nagu teleteenused, voip jm vastavalt sideoperaatorite poolt pakutavatele teenustele. Eesti Andmesidevõrk ei paku ise liitujatele sideteenuseid vaid ehitab liitujatele välja valguskaabliühenduse ning sideteenuseid pakuvad sideoperaatorid. Võrguga liitumiseks saab sõlmida liitumislepingu Internet Koju liitumislehel.

Juurdepääsuvõrgud rajatakse kaasaegseima valguskaabli tehnoloogiaga, mis võimaldab väga suure kiirusega sideühendusi täna ja kaugemas tulevikus, samuti silmas pidades sidevõrgu neutraalsuse põhimõtet. Lõpptarbijatele saavad teenuseid pakkuda mitmed sideoperaatorid ning seetõttu on lõpptarbijatel valik erinevate sideteenuste kasutamisel. Liitujale tuuakse valguskaabliühendus hooneni, mis on otsastatud ja sideteenuste kasutamiseks valmis, sealjuures kortermajade puhul ehitatakse välja tervet kortermaja hõlmav terviklik sidevõrk ning eramutele viiakse valguskaabel kaasaegse maakaabli tehnoloogiaga, mis ei jäta kinnistutele õhus rippuvaid silma riivavaid kaableid.

Eesti Andmesidevõrk rajab juurdepääsuvõrke lõpptarbijatele nii erakapitali kui ka riigitoetuste abil. Sellise finantseerimismudeliga jõuab valgukaabliühendus suuremale hulgale lõpptarbijatele.

 
Juurdepääsuvõrke finantseeritakse osaliselt Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri määruse nr 35 „Väga suure läbilaskevõimega elektroonilise side juurdepääsuvõrgu rajamise toetusmeetme tingimused ja kord“ toetusega ning aastal 2025 ehitab Eesti Andmesidevõrgu AS välja antud meetme raames juurdepääsuvõrguga liitumisvõimalused ligi 700-le aadressile Kastre, Valga, Viljandi, Rõuge, Nõo, Põlva, Otepää, Kanepi ja Elva vallas ning Tõrva ja Antsla linnas. Projektid valmivad hiljemalt 31.10.2025. Projektide läbiviimist koordineerib Riigi Tugiteenuste Keskus ning rahastatakse Euroopa Liidu taasterahastu NextGenerationEU vahenditest.

 
Juurdepääsuvõrke on finantseeritud osaliselt Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri määruse nr 53 „Järgmise põlvkonna elektroonilise side juurdepääsuvõrgu rajamise teise etapi toetusmeetme tingimused ja kord“ toetusega ning aastal 2021 ehitas Eesti Andmesidevõrgu AS välja antud meetme raames juurdepääsuvõrguga liitumisvõimalused.